?!

Bibbinytt

En åpen kanal med spørsmål og svar om hverdagen vår. Og framtiden.
Ifølge  Leserundersøkelsen 2016 leste 40 prosent av leserne i Norge minst en fremmedspråklig bok i 2015. Vi merker godt at også lånerne er interessert i å lese utenlandske bøker. I løpet av siste 12 måneder har vi katalogisert 6.393 engelske titler i Biblioteksentralen.
Foto: Jens-Chr. Strandos

Ifølge Leserundersøkelsen 2016 leste 40 prosent av leserne i Norge minst en fremmedspråklig bok i 2015. Vi merker godt at også lånerne er interessert i å lese utenlandske bøker. I løpet av siste 12 måneder har vi katalogisert 6.393 engelske titler i Biblioteksentralen. Foto: Jens-Chr. Strandos

Fordeler med å abonnere på BIBBI katalogdata

Et abonnement på BIBBI katalogdata har mange fordeler for bibliotek. Helhet i hvordan samlingen er katalogisert på tvers av medietype, språk og utgivelsesår er essensielt for gjenfinning og katalogsamarbeid. En annen fordel  er selvsagt at du får en smidig og enkel sammenkobling mellom innkjøp og overføring av katalogdata til katalogen din.

Fra og med 17. januar 2017 kan du velge å hente ned metadata på norsk litteratur gjennom et tilbud finansiert av Nasjonalbiblioteket og utviklet av Bokbasen. Ved første øyekast virker det fristende å kaste seg på dette tilbudet, det skjønner vi godt. Det er ikke overflod av penger i norske bibliotek. Men vi håper likevel du vil tenke deg om. 

Fram til nå har de fleste norske folkebibliotek brukt katalogdata fra BIBBI i samlingen sin. Vi har derfor laget en liste med gode grunner til å fortsette med akkurat det.

1. Unngå å måtte bruke mye tid på å katalogisere selv og få lik katalogiseringspraksis i hele katalogen

Våre tall over innkjøp viser at norske bibliotek kjøper inn flere bøker på engelsk og bøker utgitt fra tidligere år enn mange er klar over, men tilbudet om gratis metadata fra Bokbasen gjelder bare norsk litteratur fra og med 2017. Katalogdata for utenlandske bøker, filmer, spill, musikk og norske titler utgitt før 2017 dekkes ikke. Katalogposter til disse mediene er det lagt opp til at biblioteket må skaffe på egen hånd.

Ved å abonnere på BIBBI får du gode, kvalitetssikrede katalogdata til alle medier, både norske og utenlandske, nye og eldre. På denne måten sikrer du en helhetlig og god praksis for hele katalogen din. Vi er opptatt av at katalogpostene skal brukes til gjenfinning, formidling og katalogsamarbeid i folke- og skolebibliotekene, og har utviklet mange av de gjenfinningselementene som er viktige for akkurat disse bibliotekene. BIBBI-basen består i dag av 267.000 poster som allerede er i bruk i norske bibliotek.

Hvor lang tid det vil ta å katalogisere de titlene som ikke dekkes av tilbudet fra Nasjonalbiblioteket, kan du forresten lese om i «Hva bruker bibliotekarer tiden sin på».

2. Gode emner

Hvis du vil ha de samme emnene i katalogen som før, bør du fortsatt abonnere på BIBBI-data. Da unngår du ulike emnesystemer i katalogen din. Vårt emneordsystem (som består av rundt 40.000 emner) er utviklet for bibliotekene og er brukt i de aller fleste bibliotekkataloger i mange år. Du får gode emner på både fag- og skjønnlitteratur – og på alle typer medier. Emnene er både på bokmål og nynorsk.

3. Få posten rett inn i katalogen

Hvis du har kjøpt en bok fra oss, får du først en bestillingspost rett inn i innkjøpsmodulen din, slik at lånerne kan sette seg på venteliste. Når du mottar boka (eller filmen), kan du være sikker på at den ferdige posten er klar til bruk. Du trenger ikke forholde deg til flere systemer.

 

kulturfondboker2

Kulturfondbøker blir kjøpt inn til norske folkebibliotek gjennom Norsk kulturråds innkjøpsordninger for litteratur. Her representert med fire av årets titler. Foto: Ane Drabløs Pettersen

4. Få posten rett inn i katalogen – også for kulturfondbøker

Når du abonnerer på BIBBI-data, får du forhåndsposter på kulturfondbøker rett inn i katalogen din når vi får beskjed om hvilke titler som er påmeldt innkjøpsordningene. På denne måten kan publikum sette seg på venteliste, og bibliotekene får en oversikt over hva som kommer. Når biblioteket mottar boka, er den selvsagt ferdig katalogisert. Overføring av katalogposter vil med andre ord bli lik for kulturfondbøkene som for de bøkene bibliotekene selv kjøper inn. Smidig og enkelt.

5. Du vil motta nøytrale, bibliotektilpassede omtaler

Biblioteksentralen skriver egne omtaler som er tilpasset bibliotekene. Disse følger fortsatt med katalogpostene og gir brukerne en god og nøytral presentasjon av boka

6. Du vil få tilgang til BIBBI autoriteter

BIBBI autoriteter er Biblioteksentralens emne- og personautoritetsregister, og vil snart lanseres i en ny og mer brukervennlig versjon. Emnene og personautoritetene er knyttet til klassifikasjonsnummer etter både DDK5 og WebDewey, så tjenesten fungerer også som et register til Dewey. Fra 2017 er BIBBI autoriteter inkludert i abonnementet på BIBBI katalogdata.

7. Du kan avslutte abonnementet når du vil

Vi håper selvsagt at du er overbevist om at «BIBBI-data, det må jeg bare ha». Men er du fortsatt litt i tvil, kan vi legge til at vi endrer reglene for oppsigelse og fakturering. Fra og med 2017 kan du si opp abonnementet med bare én måneds varsel når som helst i løpet av året. Abonnementet vil ikke lenger være organisert som et årsabonnement – det gir deg større valgfrihet.